Att samla lån och krediter är en bra idé för de flesta konsumenter

Som konsument har du möjlighet att låna till en rad olika saker. Några exempel på de ändamål som vi svenskar ofta låna pengar till är: bostad, bil och konsumtion. Likt fallet är med andra finansiella produkter har privatlånen dock såväl en uppsida som en potentiell nedsida. Därför kan du vilja samla lån och krediter i ett större lån för att få ner den övergripande räntan och lånekostnaden. Läs vidare för att få reda på vad du bör tänka på om du går i dessa tankar!

Så kan du samla lån och krediter på ett mer fördelaktigt sätt

Till att börja med vill vi säga att det ofta är en god idé att samla lån och krediter i ett större lån. Men när du gör detta bör du tänka på att olika privatlån skiljer sig från varandra på flera olika sätt. Till exempel har vissa en högre ränta än andra och du kan därför tjäna på att shoppa runt lite grann i jakten på en lägre ränta. Dessutom kan du ofta förhandla dig till en lägre ränta ju högre din kreditvärdighet är.

Med detta sagt bör du alldeles oavsett hur din ekonomiska ställning ser ut se vara medveten om:

  • Hur ett privatlån fungerar. Ett privatlån ger dig tillgång till en större summa pengar som du lånar vid ett tillfälle. När din låneansökan har godkänts gör långivaren en engångsbetalning till dig. De pengar som du lånar skickas vanligtvis till ditt huvudsakliga bankkonto. Du är sedan ansvarig att betala tillbaka lånet med ränta över den förutbestämda löptid som ni gemensamt har kommit överens om.
  • Att du bör öronmärka pengarna på förhand. Innan du bestämmer dig för att ta ett lån bör du redan på förhand ha öronmärkt pengarna för ett specifikt syfte. Det är till exempel vanligt att man lånar till en renovering av bostaden, en reparation av bilen eller för att kunna betala för ett bröllop. Men det är också vanligt att man väljer att samla lån och krediter i ett större lån för att på så vis kunna få ner den genomsnittliga räntan lite grann.